top of page

Trickster, una antologia d'històries natives americanes


Al mes de novembre se celebren moltes coses. Deixem enrere la bogeria de Halloween i ens comencem a centrar en les festes familiars, en l’ara i l’aquí, en les reflexions pertinents pel Dia d’Acció de Gràcies i les que vindran després per Nadal. El mes de novembre també es commemora, entre d’altres, la cultura nativa nord-americana. És per això que volia portar a la llista de lectura del Casal una antologia d’històries de diferents tribus índies. Recordo que de petita m’encantava la mitologia, les col·leccions de l’editorial Barcanova, la grega, l’egípcia, tot allò de déus, homes i monstres era fascinant. Així que quan em van passar aquesta còpia de Trickster vaig recordar tots aquells bons moments de la infantesa immersa dins de laberints i figures de sal. Sense ser un recull mitològic, el Trickster, el bromista, l’enredaire, és una figura que pren forma ara de conill, ara de coiot, d’ós rentador, o de corb i de la qual la mare t’adverteix sempre d’anar amb molt de compte. És l’home del sac, és la garsa que et pren el tros de formatge. A mi, aquesta antologia em recorda una barreja de mitologia clàssica i les faules d’Isop. Els personatges acostumen a ser animals que viuen lluny de la civilització i que parlen i es comporten amb atributs humans. Allò de la moral, hi és, però sovint el final no és feliç. A vegades el Trickster t’enreda ben enredat i aquí és quan l’adult que conta la història als petits deixa anar la seva: veus què passa si no fas cas?


L’antologia compta amb 21 històries escrites i il·lustrades per diferents autors i artistes indis americans i al final del recull hi ha un petit paràgraf dedicat a cadascun d’ells on es parla de la seva procedència i de la seva obra artística. És, sens dubte una bona introducció a noms desconeguts de la literatura del país on vivim que ens obre les portes a un nou món. El de la literatura nativa americana.

Tot i el format de novel·la gràfica, l’antologia editada per Matt Dembicki no està pensada per a criatures, però no la descarto per a lectors de partir dels 8 anys, al cap i a la fi, és una recopilació d’aventures.

Fitxa del llibre:

Títol: Trickster

Editorial: Fulcrum Books

Any: 2010

ISBN: 978 1 55591 724 1







39 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page