top of page

Dracs confinats



Ara que s’acosta Sant Jordi he pensat que podria compartir amb vosaltres una de les activitats que hem fet nosaltres al llarg dels anys per celebrar la diada a les escoles dels nens. I és que hem tingut sort, o en tenim vaja, perquè des que els nens anaven a P3, les mestres sempre ens han rebut amb els braços oberts quan hem volgut portar a classe la llegenda de Sant Jordi i el Drac. Amb els menuts sempre faig servir aquest llibre de Combel perquè, tot i tenir-ne molts d’altres, els llibres desplegables sempre tenen un èxit increïble .



La llegenda jo els l’adapto segons l’edat de les criatures. Als de P3, P4 i P5 en lloc de dir-los que el rei ofereix donzelles al drac, els dic que el rei posa el nom de tots els nens i nenes del poble en un bol i en va traient un cada dia, i en lloc d’explicar-los que Sant Jordi travessa el drac amb l’espasa, el que fa és espantar-lo taaaaant que la bèstia fa mitja volta i es fica de nou dins la cova per sempre més. Però a mesura que són més grans vaig fent petits canvis apropant-me a la versió que tots coneixem fins que arribo als alumnes de 4t o 5è. En aquests els dic que el monarca ofereix cada dia al drac una noia (no dic res del seu estat virginal), cosa que enceta sempre una conversa sobre la igualtat i el masclisme i el paper dels homes i les dones en la societat.


A part d’explicar-los la llegenda, també porto alguna activitat per poder fer tots junts a classe amb els d’educació infantil. Sens dubte la que els ha agradat més ha estat fer titelles de drac com aquestes que òbviament també es poden fer a casa. Nosaltres encara guardem les nostres!


Per fer-les necessiteu:

  • un plat de paper rodó per a cada criatura

  • tisores

  • paper de seda verd; també se’n pot fer servir d’altres colors o estampats

  • una cartolina verda

  • barres adhesives (cola)

  • ulls

  • retoladors

  • un bastonet de gelat per a cada criatura


Mètode:


A) Porteu a l’escola ja preparat:


1. Els plats tallats per la meitat amb el tall en forma de corba cap enfora (com si fos una panxa).


2. Trossets de paper de seda.


3. Dues ales de drac per a cada criatura. De la part del plat que no heu fet servir, retalleu-ne dos triangles isòsceles. Deixeu l’angle més tancat tal qual i retalleu en forma de serra punxeguda una línia que vagi d’un dels altres dos angles al tercer angle.


4. Una cara de drac per a cada criatura. Feu-les amb la cartolina verda. La meva intenció era fer-les en forma d’L però alguns nens van pensar que havia fet un cor, així que potser sí que són cares en forma de cor!



B) A classe, els nens:


1. Enganxen amb una barra adhesiva (que no sigui cola líquida que si no els nanos fan un merder de cal Déu) el paper de seda a la part fonda del plat per donar-li el cos al drac.


2. Recobreixen la vora del plat amb més paperets de seda i si volen els poden enganxar que sobresurtin les puntes perquè semblin escames.


3. Enganxen els ulls a la cara de drac.


4. Enganxen les dues ales a la part del darrere del plat però assegurant-se (-vos) que sobresurten per dalt; segurament els haureu d’ajudar.


5. Escriuen el seu nom en un bastonet de gelat.


6. I vosaltres els enganxeu el bastonets darrere el drac.


Ja veieu els resultats de les fotografies. Com podeu comprovar, cadascú va adaptar les instruccions a la seva manera.



Més llibres de Sant Jordi / Dracs en procés de creació a P5 / Dracs exposats al parvulari (de Berkeley!) sota el títol "La llegenda de Sant Jordi".



100 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page